14 Ekim 2010 Perşembe

New York Usulü Şehir Fantezisi

Urbiano Fantezitsia a la Nev Yorki Mmm Belissima.


Ölümcül Oyuncaklar Serisi 1. Kitap: Kemikler Şehri
Orijinal: Mortal Instruments Book 1: City of Bones
Yazar: Cassandra Clare
Yayıncı: Artemis Genç

Malzemeler:

New York yöresinde yaşayan,
Bir adet, güzelliğinin farkında olmayan olan bitenlerden ve olacak biteceklerden habersiz dişi ergen.
Bir adet iyi görünümlü, umursamaz tavırlı, tehlikeliyim karizmatikim cinsinden fantastik erkek ergen.
Bir adet inek tipli, zeki en iyi arkadaş cinsinden normal (sıradan) erkek ergen.

Yapılışı:

Malzemeleri, fantastik öğeler içerisinde bir gece bekletilmiş şehre atıp, kulak memesi kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Daha sonra bu karışıma isteğe göre dram, entrika, aşk üçgeni, doğru parçası ekleyin. Bölümlere ayırıp üzerlerine beyazı ayrılmış klişe sürüp kitabı bitirin. Afieto Sun



Şaka bir yana Ölümcül Oyuncaklar serisinin ilk kitabı Kemikler Şehri resmen bir tarif izlenmiş gibi yapısal ve duygudan uzak. Yazar kendine bir yol çizmiş ve ne pahasına olursa olsun ona bağlı kalmak adına birçok şeyden ödün vermiş gibi. Bu durum hikâyenin gelişmesini ilginçleşmesini engellemiş. Hikâye o kadar düz anlatılıyor ki, kendi kafanızda acaba soruları bile sormuyorsunuz. Kitabın 4te 2si (yarısı evet matematiğin iyiymiş) sıkıcı bir anlatımla geçiyor. Sonra kitap kendini birazcık toparlasa da öyle büyük bir merak, heyecan, şok yaratmıyor. 500 küsur sayfadan sonra bitirdiğinize seviniyorsunuz ama bu güzel bir hikâye okuduğunuz için olmuyor ne yazık ki. Kitap sizde merak uyandıracak açık noktalar da bırakmıyor, o nedenle serinin bir sonraki oluşumunu okuma isteği doğurmuyor. Bir de 6 kitabı var serinin toplamda. Geri kalan hiçbirini okumayacağım mümkün olduğu sürece.

Kitabın kapağında serinin adı Ölümcül Oyuncaklar diye geçiyor , kitap içerisinde bunlara ölümlü aletler olarak hitap ediliyor. Bunu anlayışla karşılamak gerek çünkü kitap kapağında albenili dursa da, nesnelerin önem ve kullanımı itibariyle kitap içinde oyuncak diye anılmaması isabetli olmuş. Kapak üzerinde vampir ve kurt adamlara yapılan göndermeler kitap içerisinde önemini yitiriyor. Sırf vampir çılgınlığı adına kitapta ön planda olmayan varlıkların isimleri kitap içinde de başkahraman Clary (Yazarın adını andırdığını bir tek ben mi düşünüyorum acaba) tarafından birkaç defa dile getiriliyor. Yani anladık bu kitapta vampirler ve kurt adamlar var.

Bu yaratıklar yarı iblis olarak anılıyor, Aşağı Dünyalılar olarak da bilinen bu varlıkların çeşitleri vampir ve kurt adamlarla bitmiyor. (Sürekli vampir ve kurt adam kelimelerini okumak ne kadar sinir bozucu, değil mi?). Yazar geniş bir yaratık yelpazesi sunuyor ki bu gerçekten pozitif noktalardan biri ve fakat bu yaratıkların hemen hepsi İblis tür cins familyasına mensup. Tahmin edin İblislere karşı kimler var güzelim dünyamızda? Bildiniz: Reha Muhtlar. Tabii ki melek melezleri nam-ı diğer Nefilimler. Yani işin özüne baktığımızda bunu bir melek-şeytan hikâyesi olarak görebiliriz. İleriki oluşumlarda Lucifer’i falan da görürsek hiç şaşırmam şahsen. Melek-şeytan derken bunun saf bir iyi-kötü mücadelesi olmadığını belirtmek gerek, gri noktalar kitapta resmediliyor. Böylece tek iyilerin melekler olmadığı açıklanmak istenmiş olsa da Aşağı Dünyanın isminden midir, kitapta resmediliş biçimlerinden midir bilinmez yarı iblislerin gri/beyaz olanlarına da fazla sempati besleyemiyorsunuz. Kitaptaki hiçbir karakteri, herhangi birine bir şey besleyecek kadar tanımıyorsunuz zaten.

Kitabın diğer bir pozitif yanı dövmelerin kullanımı ve melek silahlarının orijinal olması. Bütün bunları söyleyince aslında çok da söylememiş olmama rağmen yaratılan dünyanın güzel olduğunu düşünebilirsiniz. Şöyle ki, yazar kendi yarattığı dünyanın derinliklerine inmekten korkmuş gibi. Bütün o yaratık ve aletlerin arkasından çıkabilecek o kadar şeye rağmen ilk kitabın sonunda elimize bir tek eski Türk filmlerini anımsatan zaman kadar eski bir dramalı klişe kalıyor. (Onun da tarifini vericim :P ) Sonraki kitaplarda daha hoş bir şeyler çıkabileceği iması yapılıyorsa da ben göremedim.

Açıkçası kitap için başka denecek bir şey yok, eğer bu türden kitapları fazlasıyla okuyarak beklentilerinizi yükseltmişseniz bence bu kitap size göre değil. Ama fantastik genç edebiyatı türüne yeni başlıyor veya genç yetişkin kitabı olsun çamurdan olsun diyorsanız hikâye ilginizi çekebilir.

Kitap filme de aktarılacakmış efendim. Aman ne sürpriz! Çıkış tarihi imdb’de 2013 olarak görünüyor. Anlatılanların görsele dönüşümü görkemli olabilir, tabi kitaba da benzeyebilir: Her şeyi var tadı yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder